WorldCat Identities

Roo, Y. de

Overview
Works: 5 works in 16 publications in 2 languages and 1,034 library holdings
Genres: History 
Roles: Author
Publication Timeline
.
Most widely held works by Y. de Roo
De leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen : een demografisch perspectief: 1808 tot 2008 by D. J. van de Kaa( )

8 editions published in 2008 in Dutch and English and held by 1,002 WorldCat member libraries worldwide

Vanaf de oprichting van de Akademie van Wetenschappen in 1808 tot 1 januari 2008 kregen 2820 beoefenaren van de wetenschap of de schone kunsten het bericht dat hun verdiensten erkenning hadden gevonden door een benoeming in dit geleerd genootschap. Of dat bericht nu per trekschuit, koerier te paard, postkoets, (brom)fiets, vliegtuig, telefoon, of e-mail werd overgebracht, het zal veruit de meeste ontvangers met trots en blijdschap hebben vervuld.Wie waren de geleerden, en eerder ook kunstenaars, wie de eer van een benoeming in dit prestigieuze gezelschap ten deel is gevallen? In dit boek zijn alle namen van leden, zowel de Nederlanders als de buitenlanders terug te vinden, met vermelding van datum en categorie van benoeming en vakgebied. Cultuurhistorisch belangwekkende informatie. Voor talrijke families en personen zal het, bovendien, informatief en verhelderend zijn te weten wie er naast hun eigen verwant of bekende nog meer samen met Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Johan Huizinga, Piet Lieftinck, Heike Kamerlingh Onnes, Max Planck, Ary Scheffer, en Jan Tinbergen in de ledenlijst voorkomen. Kern van het boek vormt een, demografisch getinte, analyse van het ledenbestand van de Koninklijke Akademie. Nagegaan wordt hoe de omvang van het bestand in de loop van twee eeuwen varieerde, welke categorieën leden werden onderscheiden, waar ze geboren waren, wat hun gemiddelde leeftijd bij benoeming en overlijden was, waar ze woonden, en waar ze stierven. Ook hun gemiddelde levensverwachting op 50-jarige leeftijd is berekend en is, omdat het overwegend mannen waren, vergeleken met de manlijke bevolking van Nederland als geheel. Ingegaan wordt bovendien op het vergrijzingsaspect dat voor zoveel verenigingen en organisaties een probleem lijkt te vormen. Daartoe worden de effecten van verschillende rekruteringsstrategieën met elkaar vergeleken. Het boek is instructief voor hen die enige tijd de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor een vereniging of genootschap dragen. De bevindingen zijn ook relevant voor de in de samenleving fel gevoerde discussie over de vraag: Hoe lang mogen en kunnen verschillende groepen mensen maatschappelijk actief zijn en, wellicht ook, dienen ze arbeidsproductief te blijven? Binnen de Akademie kan de studie bijdragen tot het telkens opnieuw actuele onderwerp: Hoe het genootschap, als het voornaamste adviesorgaan van de regering over wetenschappelijke aangelegenheden, het best geïnformeerd, internationaal georiënteerd en gezaghebbend te houden? Bron: Flaptekst, uitgeversinformatie
The translation process as forecast instrument by G. A. B Frinking( Book )

4 editions published in 1979 in English and held by 17 WorldCat member libraries worldwide

CANBI-gebruikersmanual : handleiding voor het gebruik van het computer-retrieval systeem van de NIDI-bibliotheek by Y. de Roo( Book )

2 editions published in 1979 in Dutch and English and held by 11 WorldCat member libraries worldwide

De leden van de Akademie 1808-2000 by D. J. van de Kaa( Book )

1 edition published in 2001 in Dutch and held by 3 WorldCat member libraries worldwide

 
Audience Level
0
Audience Level
1
  Kids General Special  
Audience level: 0.03 (from 0.00 for De leden v ... to 0.97 for De leden v ...)

Alternative Names
De Roo, Y.

De Roo Yves

Languages
Dutch (9)

English (6)