WorldCat Identities

Vilaplana, Joan Manuel

Overview
Works: 87 works in 145 publications in 4 languages and 271 library holdings
Genres: Conference papers and proceedings 
Roles: Author, Editor
Classifications: GB641, 551.315
Publication Timeline
.
Most widely held works by Joan Manuel Vilaplana
Glacial and periglacial geomorphology in mountain environments by International Conference on Geomorphology( Book )

8 editions published in 2007 in English and held by 79 WorldCat member libraries worldwide

Estudi del glacialisme de les Valls de la Valira d'Ordino i d'Arinsal, Andorra by Joan Manuel Vilaplana( Book )

4 editions published in 1984 in Catalan and French and held by 14 WorldCat member libraries worldwide

Guia dels paisatges granítics dels països catalans by Joan Manuel Vilaplana( Book )

5 editions published in 1987 in Catalan and Spanish and held by 14 WorldCat member libraries worldwide

Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici( Book )

4 editions published in 2002 in Spanish and held by 12 WorldCat member libraries worldwide

Glacial and periglacial geomorphology in mountain environments( Book )

1 edition published in 2007 in English and held by 7 WorldCat member libraries worldwide

RISKCAT : els riscos naturals a Catalunya = los riesgos naturales en Cataluña = natural risks in Catalonia by Joan Manuel Vilaplana( Book )

2 editions published in 2008 in Catalan and held by 7 WorldCat member libraries worldwide

Estudi del glaciarisme quaternari de les altes valls de la Ribagorça by Joan Manuel Vilaplana( Book )

4 editions published between 1983 and 2010 in Catalan and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

Els complexos glacio-lacustres relacionats amb el darrer cicle glacial als Pirineus by Jaume Bordonau i Ibern( Book )

3 editions published between 1992 and 2011 in Catalan and Spanish and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

Sobre la hebosteotomia subcutanea by Joan Manuel Vilaplana( Book )

6 editions published in 1908 in Spanish and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

Estudi del glacialisme de les valls de la Valira d'Ordino i d'Arinsal (Andorra) by Joan Manuel Vilaplana( Book )

2 editions published in 1984 in Spanish and Catalan and held by 3 WorldCat member libraries worldwide

L'Activitat neotectònica a les cadenes costaneres catalanes by Eulàlia Masana( Book )

4 editions published between 1995 and 2009 in Catalan and Spanish and held by 3 WorldCat member libraries worldwide

Geologia de l'illa de Livingston (Shetland del Sud), Antartida) del Mesozoic al present by Raimon Pallàs i Serra( Book )

3 editions published between 1996 and 2009 in Catalan and Spanish and held by 3 WorldCat member libraries worldwide

Metodologías para la evaluación de la susceptibilidad a los deslizamientos basadas en el análisis SIG : aplicación en en NW de Nicaragua by Marta Guinau Sellés( )

3 editions published in 2007 in English and held by 3 WorldCat member libraries worldwide

Estudi de les allaus al Pirineu occidental de Catalunya : predicció espacial i aplicacions de la cartografia by Glòria Furdada i Bellavista( Book )

3 editions published between 1996 and 2019 in Catalan and held by 3 WorldCat member libraries worldwide

"Aquesta tesi tracta de l'impacte que les allaus tenen sobre el medi natural i, per tant, s'estudia la seva cartografia i algunes aplicacions que poden ser útils en la gestió de riscos naturals. Els tres objectius principals de l'estudi són: 1) Sintetitzar els coneixements bàsics existents sobre la neu i les allaus; 2) Realitzar cartografies de zonificació del perill d'allaus i implementar-les en un S.I.G. (ARCINFO); i 3) Fer propostes d'aplicacions específiques a partir de l'anàlisi S.I.G., de las quals s'obtinguin dades útils per a la planificació territorial (obtenció de models digitals d'elevació, superposició topològica de dades d'allaus amb pendents i orientacions), així com obtenir un model estadístic de predicció de zones on el risc d'arribada d'allaus sigui màxim. Com a resultat de la recerca, els documents que s'han obtingut són els següents: un mapa de localització probable d'allaus i el registre mitjançant fitxes (descripció i fotografia de cada zona d'allau) del sector que inclou les capçaleres dels rius Garona, Noguera Pallaresa i Noguera Ribargorçana (Fulls Sèrie L: 118 bis, 148, 149, 180 i 181), que han estat elaborats mitjançant una metodologia específica. L'àrea afectada per les allaus representa el 50% del territori estudiat. El model estadístic obtingut és Alfa =-1.20+0.97Beta; R2=0.87; Sigma=1.74, on Alfa representa el màxim abast de l'allau i Beta el gradient del seu trajecte." -- TDX
Estudi geomorfològic del sector sudoccidental de la Vall d'Aran : l'evolució quaternària de les valls dels rius Joeu i Nere by Jaume Bordonau i Ibern( )

1 edition published in 1985 in Catalan and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

Comparative measurements of total ozone amount and aerosol optical depth during a campaign at El Arenosillo, Huelva, Spain by A de La Casinière( )

1 edition published in 2005 in English and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

Geological and structural controls on La Garrotxa monogenetic volcanic field (NE Iberia) by Xavier de Bolós Granados( )

2 editions published between 2014 and 2015 in English and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

La present Tesi Doctoral es centra en els controls geològics i estructurals del vulcanisme monogenètic. S'ha posat especial atenció a la part més superficial de la litosfera i en el paper que juga aquesta zona en determinar la distribució de punts emissors i estils eruptius. S'ha seleccionat com a cas estudi el Camp Volcànic de la Garrotxa (GVF) (NE d'lberia). Aquest és encara poc conegut i ha esdevingut un lloc ideal per l'aplicació d'estudis multidlsciplinaris com els treballs que constitueixen aquesta Tesi Doctoral, integrant mètodes geofísics. treballs de camp, ¡ anàlisis geomorfològics i estructurals. Els primers dos treballs s'han portat a terme al sector Nord del GVF. Aquests estudis s'han basat en l'aplicació de diverses tècniques geofísiques, identificant així les estructures tectòniques principals I obtenint una informació detallada del basament. El tercer treball també s'ha realitzat a partir d'un estudi multigeofísic. En aquest cas al sector Sud del GVF, concretament al volcà de la Crosa de Sant Dalmai. Els resultats han permès la realització d'un model de la part superior de la diatrema, determinant la seva estructura interna i origen. Els resultats obtingut suggereixen que la tomografia elèctrica resulta una eina eficaç per l'estudi dels diferents tipus d'edificis monogenètics. D'aquesta manera es presenta un treball breu amb diferents exemples de l'estructura dels cons volcànics de la zona. Combinant aquests resultats amb informació geològica de camp, s'ha realitzat la primera cartografia vulcanoestratigràfica del GVF. Finalment, s'ha fet un anàlisi volcanoestructural de tot el camp volcànic, el qual Inclou la distribució geoestadística de falles, fissures i punts emissors, identificació morfo-estructural de lineacions, anàlisi morfomètric dels cons i cràters, localització de la sismicitat registrada de la zona i gasos derivats del mantell en surgències i pous, com a guia per identificar falles actives o fractures obertes, amb l'objectiu de definir els controls estructurals d'aquest vulcanisme. Tot els resultats obtinguts han permès entendre el transport del magma des de la litosfera fins la superfície, i representen un eina essencial per una correcta avaluació de la perillositat volcànica al GVF. Tanmateix, les metodologies descrites estableixen una pauta general per l'estudi dels camps monogenètics actius
GIS-based debris flow source and runout susceptibility assessment from DEM data a case study in NW Nicaragua by M Guinau( )

1 edition published in 2007 in English and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

Eruptive dynamics and petrological evolution of recent volcanism on the El Hierro Island : Implications for volcanic hazard assessment by Stavros Meletlidis Tsiogalos( Book )

2 editions published between 2017 and 2018 in English and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

"The Canarian archipelago, extends over approximately 500 km in total along the passive continental margin off NW Africa, comprises seven major and four minor islands, and it is part of the so called Macaronesia region, together with the archipelagos of Azores, Madeira, Salvajes and Cape Verde. Within the oceanic geodynamic context, the Canary archipelago is located on oceanic crust of the big African plate, specifically upon the passive continental margin, with thickness exceeding 20 km. It is a good example of oceanic intraplate alkaline volcanism. According the radioisotopic data available (Carracedo et al., 1998) the archipelago has been formed during the last 60 Ma and is still volcanically active. Multiple periods of volcanic activity accompanied with extreme range in magma compositions and eruptive styles have been exhibited during the evolution. A wide variety of models have been proposed for the origin of the Canary Islands, such as, hot spot, decompressing fusion, Atlas generated propagating fracture, or the "block" model based on regional fractures that helped elevate the islands. Holocene sub-aerial activity has occurred on all islands, except La Gomera, with 18 eruptions in the last 520 years (historic activity) on Tenerife, La Palma, Lanzarote and El Hierro. All these eruptive events consist of monogenetic basaltic eruptions along structures or zones identified as rifts (only the 1798 of Montaña Chahorra in Tenerife, expulsed intermediate composition magma and was located at the base of the Teide-Pico Viejo volcanic complex). Although monogenetic volcanism is the most extended type of volcanic activity on the planet (Walker 2000) and is characterized by a large diversity of eruptive styles and products, it is generally associated to low level volcanic hazard and many times it is underestimated in the hazard assessment. The main structures generated by these type of eruptions (concentrated as volcanic fields or long rift zones) are cinder cones, formed by the pyroclastic products and lava flows, that can reach several kilometres length. Eventually, can generate phreatomagmatic deposits, when an interaction between magma and water occurs (shallow submarine volcanism or littoral cones). These eruptions, traditionally, are associated with a single batch and pulse of magma and are greatly influenced by local and regional stress fields. Other parameters that can be important in the evolution of the activity, as in any other volcanic activity, are magma composition, volume, and rheological contrast beneath the surface. Recent studies have revealed that, even in a monogenetic eruption, an internal geochemical evolution could be possible, mainly because of the multiple batches involved and the importance of the local stress controls in the migration and finally eruption of magma. Complexity, derived from these internal and external conditions in combination with the depth where magmas are stored and transported, is reflected in the difficulty to anticipate and forecast these types of eruptions and their evolution, especially, for areas with long quiescent periods and a variety of magmas as in the Canary Islands, where a new volcano could come up in any location. The reconstruction of the structure, geometry, composition and plumbing system conditions of pre- existed monogenetic eruptions on the Canary Islands along with the data obtained (petrological, seismological, geodetical, etc.) of an eruption in course such was the 2011 El Hierro eruption will help us obtain a significant progress in understanding the processes that take place, improve our knowledge on monogenetic eruptions and as a consequence enhance hazard assessment and reduce the risk to human lives." -- TDX
Geophysical evidence of the preparedness for a volcanic eruption: El Hierro 2011-2012 by Carmen López Moreno( )

2 editions published between 2017 and 2018 in English and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

"The observational data recorded by the monitoring networks during El Hierro 2011-2012 volcanic unrest and eruption, allowed us to conduct a study of the volcanic eruptive phenomena with that wide view. The lack of previous instrumental data describing such a process in the Canaries gave us the invaluable chance of analyzing for the first time, novel geophysical signals registered before, during and after an eruptive event, allowing the study of evidence of the energy involved in the emplacement and migration of magma through the lithosphere. The aim of this PhD Thesis is to make a comprehensive revision of the physics of this eruptive process and its causes, through the analysis and processing of geophysical data which has been recorded since the time of the first instrumental record to exist in the area, to the present. Three main aspects are considered, focusing on the eruptive phenomenon of El Hierro at different temporal and spatial scales, going from the general to the specific. The first aspect is the study of the potential relation between the regional geodynamics and the eruptive event of El Hierro 2011–2012. This potential relation, through the analysis of long-time series of geophysical observational data, has not been studied before. Highly reliable seismic and geodetic data acquired from 1996 to 2014 is analyzed, covering: from the North Atlantic Ridge to the West, to the Azores-Gibraltar boundary to the North (including the NW African margin) and the Canary Islands. A joint regional- and local scale analysis based on this data enabled the identification of early signs of anomalous tectonic activity from 2003 onwards, the intensity of which increased in2007,accelerating three months before the onset of the volcanic eruption on El Hierro in October 2011. The second aspect is the study of the precursory signals recorded during the El Hierro volcanic episode (19 July to 10 October, 2011), and their correct interpretation when only limited data is available. The seismic and deformation data corresponding to the pre-eruptive unrest is reanalyzed using novel methods, taking into account new information about the internal structure of the island. Results indicate that important changes in the medium properties and in the magmatic mechanism occurred throughout the process, identifying different phases with distinct types of fracturing. A triggered shear seismicity is observed on pre-existent faults caused by the magma pressure on the structure underneath the island, and the crossing of the Moho discontinuity. The third aspect is the detailed study of the type and geometry of the irreversible mechanism, acting during the final phase of the unrest episode (6-10 October, 2011) and during the first days of tremor (10-15 October, 2011) recording on the seismic monitoring stations. Application of time varying fractal analysis to the seismic data and the characterization of the seismicity pattern and the strain and the stress rates, allows the identification of different stages in the source mechanism, and to infer the geometry of the path used by the magma and associated fluids to reach the Earth's surface." -- TDX
 
moreShow More Titles
fewerShow Fewer Titles
Audience Level
0
Audience Level
1
  Kids General Special  
Audience level: 0.86 (from 0.78 for Glacial an ... to 0.97 for Estudi del ...)

Alternative Names
Vilaplana Fernández, Joan Manuel

Vilaplana i Fernández, Joan Manuel

Vilaplana, J. M.

Vilaplana, J. M. (Joan Manuel)

Vilaplana, Joan M.

Vilaplana, Joan M. (Joan Manuel)

Vilaplana, Joan Manel

Vilaplana, Joan-Manuel

Languages
Catalan (25)

English (20)

Spanish (15)

French (1)