WorldCat Identities

Kőrös László 1958-

Overview
Works: 7 works in 13 publications in 2 languages and 17 library holdings
Genres: History 
Roles: Translator
Classifications: E842.9, 973.922092
Publication Timeline
.
Most widely held works by Kőrös László
The hidden history of the JFK assassination : the definitive account of the most controversial crime of the twentieth century by Lamar Waldron( Book )

3 editions published in 2014 in Hungarian and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

A szerző részletesen foglakozik az utána történtekkel, köztük azzal, hogy többen - így Robert Kennedy is - nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva miként tartották vissza a lényeges információkat. A fekete-fehér fotómelléklettel is ellátott kötet válogatott kormánydokumentumok fakszimiléivel és bibliográfiával zárul. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"
A csata arca : a közkatonák háborúja : 1415-1976 : Agincourt, Waterloo és a Somme by John Keegan( Book )

4 editions published between 2000 and 2013 in Hungarian and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

"Www.kello.hu © minden jog fenntartva"
Sztálingrád : a keleti front fordulópontja, 1942-1943 by Antony Beevor( Book )

2 editions published between 2000 and 2016 in Hungarian and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

Abban közmegegyzés van a hadtörténészek között, hogy a sztálingrádi csata fordulópont jelentőségű a második világháború keleti frontjának történetében: itt és ekkor állt meg a német hadsereg szovjetunióbeli előrenyomulása, és ez időtől kezdve szaporodtak meg a Vörös Hadsereg győzelmei. Abban is megegyeznek a kutatók, hogy amiként "Oroszország ésszel nem fogható fel" - katonai szempontú elemzéssel a sztálingrádi csata is nehezen írható le hitelesen, ilyen titáni küzdelmet a maga valóságában egy tudomány nem képes megjeleníteni, reprodukálni. Ezért az angol író - aki öt évig hivatásos katona volt a brit hadsereg Németországban állomásozó páncélos alakulatainak egyikénél hatalmas esszében érzékelteti, mit éltek át 1942/43 borzalmas telén a harcoló felek katonái. Mindenekelőtt korabeli levéltári források (hivatalos és magán jellegű iratok) alapján, a hagyományos történeti elbeszélés műfajában ad emberi érzékenységű és igen közeli perspektívájú képet e sorsdöntő csatról. Beevor tehát nem a hadászati stratégia, hanem a közkatona szemével vizsgálódik, így például foglalkozik a szökésekkel, dezertálásokkal, az öncsonkításokkal, az iszákossággal, a megfutamodással vagy épp a hadikórházak elviselhetetlen zsúfoltságával - mindama megrázó emberi tényezővel, amelyekre a hadmozdulatok tervezői aligha figyelnek. (Így közöl pl. olyan döbbenetes adatokat, mint hogy a szovjetek Sztálingrádnál 13.500 saját katonájukat - egy hadosztályt végeztek ki, vagy legalább 50.000 volt szovjet katona küzdött a németek oldalán a bolsevizmus ellen stb.) Beevor tehát hangsúlyosan vizsgálja a hadseregekben uralkodó állapotokat vagy épp az átállók küzdelmét - saját népükkel szemben. "www.kello.hu © minden jog fenntartva"
Az iszlám állam : a világi állam kudarca az arab világban by Rainer Hermann( Book )

1 edition published in 2015 in Hungarian and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

A kötet alcíme tömören összefoglalja a 21. század eleje közel-keleti térségének horrorisztikus jelenségét, az Iszlám Állam létalapját: A világi állam kudarca az arab világban. A szerző 1991 és 2012 között tudósítóként dolgozott a Közel-Keleten, így közelről látta az Iszlám Állam fölemelkedésének, gyors térhódításának folyamatát. A 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államokban elkövetett iszlamista merényletek jelezték, hogy az USA immár nem korlátlan hatalom, ami azelőtt volt. A 2010 utáni "arab tavasz" eseménysora pedig egyértelművé tette, hogy sem az egy-, sem a kétpólusú világrend nem képes féken tartani bizonyos fundamentalista erőket. Kialakult Ázsiában a siíta-szunnita szembenállás erőtere, megjelentek és elszaporodtak a fundamentalista mozgalmak (például a Muzulmán Testvériség), a válságövezet pedig egyre kiterjedtebb lett: Észak-Afrikától a Közép-Keletig ér. Megoldásra pedig egyelőre kilátás sincs, mert ezt a problémát magának a muzulmán világnak kéne megoldania, amely láthatóan képtelen erre. A szerző elemzésében abból indul ki, hogy a posztkoloniális államok – a volt gyarmatok, függő területek – függetlenségük elnyerése után szinte mindenütt sikertelenek voltak, legtöbbjük káoszba fulladt. Ebben a helyzetben szétbomlottak a hajdani állami keretek, politikai rendszerek, és az anarchia okozta vákuumot az iszlám szélsőségesség töltötte ki, főleg a 2011 óta tartó polgárháborúk következtében. Egyik anarchia a másik után alakult ki Líbiától és Egyiptomtól Szírián át Irakig. Ebben a káoszban jelent meg az Iszlám Állam, amely az elrettentő terrort és a totális uralmat testesíti meg
Szellemharcosok a kulisszák mögött: Izrael titkos háborúja az öngyilkos terrorizmus ellen by Samuel M Katz( Book )

1 edition published in 2017 in Hungarian and held by 1 WorldCat member library worldwide

Az arab-izraeli konfliktusok egyik legvéresebb szakasza volt a 2001 és 2008 között zajlott ún. al-Aksza intifáda időszaka. Ezeket az esztendőket nem nevezték háborúnak, pedig az áldozatok száma mindkét oldalon megközelítette például az 1973-es jom kippuri háború mérlegét (a vérontások során 1053 izraeli áldozat és közel 5000 sebesült - zömmel polgári személy -, a palesztin áldozatok száma pedig 4789 fő volt - utóbbiak elsősorban a terrorista csoportok tagjai). Ekkor azonban nem hagyományos értelemben vett háborúról volt szó, hanem egyfajta aszimmetrikus hadviselésről. A zavargásokkal párhuzamosan a palesztin terrorcsoportok - a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az Arafat-féle Palesztin Hatóság - új stratégiához folyamodtak: sorra küldték álcázott terroristáikat izraeli területre, hogy az öngyilkos merénylők buszmegállókban, diszkókban, vendéglőkben robbantsák fel magukat, ártatlan polgári áldozatokat magukkal rántva a halálba. Izrael válaszul különleges erői némelyikét vetette be. Ezek közül is kiemelkedett a Ja'masz (a Nemzeti Rendőrség kötelékében működő Határőrség különleges egysége) tevékenysége, amely a Sin Bét (a Biztonsági Szolgálat) által szerzett értesülések nyomán Ciszjordániában, Jeruzsálemben és a Gázai övezetben indult bevetésre. Az arabul anyanyelvi szinten tudó dovrimok ("Beszélők") beszivárogtak azokba a zónákba, ahol a terroristák rejtőztek, s előkészítették a terepet ahhoz, hogy likvidálják vagy fogságba ejtsék a palesztin műveleti erők vezetőit. Samuel M. Katz biztonságpolitikai szakértő könyve ezt a hét éven keresztül zajló titkos háborút mutatja be, az annak három színterén (Ciszjordánia, Jeruzsálem és környéke, Gáza-övezet) zajló események részletes ismertetésével
Hotel Florida : igazság, szerelem és halál a spanyol polgárháborúban by Amanda Vaill( Book )

1 edition published in 2015 in Hungarian and held by 1 WorldCat member library worldwide

 
Audience Level
0
Audience Level
1
  Kids General Special  
Audience level: 0.78 (from 0.24 for The hidden ... to 0.99 for A csata ar ...)

Languages