Over de muren van stilzwijgen : liber amicorum Henk van de Bunt (Book, 2017) [WorldCat.org]
skip to content
Over de muren van stilzwijgen : liber amicorum Henk van de Bunt Preview this item
ClosePreview this item
Checking...

Over de muren van stilzwijgen : liber amicorum Henk van de Bunt

Author: R H J M Staring; René van Swaaningen; Karin van Wingerde; H G van de Bunt
Publisher: Den Haag : Boom juridisch, 2017.
Edition/Format:   Print book : Dutch : Eerste drukView all editions and formats
Summary:
Op 1 september 2017 neemt Henk van de Bunt, na een wetenschappelijke carrière van ruim veertig jaar, afscheid als hoogleraar criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gedurende een groot deel van zijn carrière heeft hij zich beziggehouden met organisatiecriminaliteit en andere maatschappelijk ondermijnende activiteiten. In toenemende mate heeft hij zich hierbij de vraag gesteld hoe met name mensen met  Read more...
Rating:

(not yet rated) 0 with reviews - Be the first.

Subjects
More like this

Find a copy in the library

&AllPage.SpinnerRetrieving; Finding libraries that hold this item...

Details

Genre/Form: Festschrifts (form)
Document Type: Book
All Authors / Contributors: R H J M Staring; René van Swaaningen; Karin van Wingerde; H G van de Bunt
ISBN: 9789462367784 9462367787
OCLC Number: 1002924882
Notes: Festschrift on the occasion of the farewell of Henk van de Bunt as professor of criminology at Erasmus Universiteit Rotterdam on 1 September 2017.
Description: 650 pages ; 25 cm
Responsibility: Richard Staring, René van Swaaningen en Karin van Wingerde.

Abstract:

Op 1 september 2017 neemt Henk van de Bunt, na een wetenschappelijke carrière van ruim veertig jaar, afscheid als hoogleraar criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gedurende een groot deel van zijn carrière heeft hij zich beziggehouden met organisatiecriminaliteit en andere maatschappelijk ondermijnende activiteiten. In toenemende mate heeft hij zich hierbij de vraag gesteld hoe met name mensen met respectabele maatschappelijke posities in staat zijn hun illegale activiteiten aan het zicht te onttrekken. Deze vraag dient zich volgens Van de Bunt aan wanneer we kijken naar misstanden binnen instituties als de Katholieke kerk (seksueel misbruik), de sport (doping), gemeentelijke overheden (collusie), advocatuur en notariaat (facilitering van fraude) en de vastgoedsector (corruptie en fraude). Als analytisch kader ontwikkelt hij hiertoe het concept 'muren van stilzwijgen', waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de rol van omstanders van illegale praktijken, die eigenlijk wel weten wat er aan de hand is, maar zich om diverse redenen in stilzwijgen hullen. Volgens Van de Bunt hebben collega's, juridisch of fiscaal adviseurs, omstanders en toezichthouders er ofwel geen belang bij om een bepaalde misstand te openbaren of zij laten zich verblinden door de schijnbare respectabiliteit en het vertrouwenwekkende karakter van de dader. Voor dit liber amicorum hebben wij zijn collega's en oud-collega's gevraagd om, aan de hand van de thema's waar Henk van de Bunt zich in zijn academische leven mee bezig heeft gehouden, hun ideeën en ervaringen op papier te zetten.

Reviews

User-contributed reviews
Retrieving GoodReads reviews...
Retrieving DOGObooks reviews...

Tags

Be the first.
Confirm this request

You may have already requested this item. Please select Ok if you would like to proceed with this request anyway.

Close Window

Please sign in to WorldCat 

Don't have an account? You can easily create a free account.